понеділок, 5 вересня 2016 р.



На шляху до нової української школи.
 Незвичайним було свято Першого дзвоника для учнів 1-Б класу Мелітопольської гімназії №19. У цьому навчальному році ці школярі разом з вчителем Бондарчук Т.І. стали  учасниками науково-педагогічного проекту «Інтелект України».
Науковий керівник проекту І.В.Гавриш, доктор педагогічних наук, професор Харківського педагогічного університету ім.Г.Сковороди. Сутність проекту полягає не в насиченні дитини поглибленими знаннями, а у набутті нею, перш за все, необхідних навичок роботи з інформацією, аналізу, гнучкого творчого мислення, самоконтролю та самооцінки, швидких реакцій, раціональної організації навчальної праці; розвитку пізнавальних процесів — сприйняття, пам'яті, мислення, уяви й уваги; розвитку якостей особистості школяра — цілеспрямованості, працелюбності, організованості, охайності, наполегливості, волі тощо.
Програма розроблялася таким чином, щоб врахувати вікові особливості учнів, не лише зберегти, а й збільшити їхній інтерес до навчання. Завдяки міжпредметним зв'язкам, засобам наочності та відеоматеріалам, об'єкт вивчення стає більш зрозумілим та цікавим.   
Додатково до загальношкільних предметів, програма яких спеціально адаптована, введені нові: "Навчаємося разом", на якому діти розвивають пам'ять за спеціальними методиками, вчаться працювати з інформацією, та предмет "Еврика", на якому учні розвивають творчі, винахідницькі якості, працюють над рішенням складних задач. Завдяки тому, що під час розробки й апробації програми проект мав медико-психолого- педагогічний супровід провідних вчених Інституту здоров'я школярів та підлітків Академії медичних наук України, вдалося побудувати програму так, щоб зберігати оптимальний баланс психофізичного стану дитини, не допускаючи, з одного боку, нервового перезбудження, а з іншого – втоми, втрати цікавості. Крім обов'язкових уроків фізичної культури, кілька разів впродовж кожного уроку учні беруть участь в музичних паузах з елементами фізичних вправ і танцювальних рухів, роблять вправи для очей, застосовують релаксуючі елементи.
Позитивним моментом є й те, що навчання за даною програмою має своє продовження в середній і старшій школі.
Адміністрація гімназії №19 вдячна вчителю Бондарчук Т.І. за рішучість і впевненість у впровадженні інновацій,  а батькам учнів 1-Б класу за довіру,  розуміння і співпрацю. Тож побажаймо нашим маленьким інтелектуалам отримувати радість від навчання і задоволення від успішних досягнень.






Немає коментарів:

Дописати коментар